top of page

Szolgáltatások

Hajdú-Bihar megye adottságai miatt fokozottan ki van téve a különböző természeti és civilizációs veszélyeztető hatásoknak. Noha megyénket eleddig elkerülték a katasztrófák, rendszeresen visszatérő szélsőséges időjárási jelenségek (felhőszakadás, belvíz, szélvihar, tömegesen jelentkező szabadtéri tüzek) okoznak jelentős anyagi, természeti károkat, emberi áldozatokat.

A megye centrumában koncentrálódik a veszélyes anyagokat alkalmazó üzemek. Mivel éppen itt a legnagyobb a népsűrűség fokozottan érvényesülnek az iparbiztonsági kockázatok. Mivel a térségben itt a legmagasabb fokú a városiasodás, ezzel arányosan a legmagasabb a földrengés bekövetkeztéből származó kockázatok is.

Az emberi áldozatok elkerülése és a károk csökkentése érdekében a hivatásos szervek és a civil szervezetek széleskörű összefogásra van szükség. Az összefogásban különleges szükség mutatkozik az önkéntes szervezetek speciális tudására.

IMG_2328.JPG

Díjmentes szolgáltatások

Az egyesületünk az eltűnt és veszélyhelyzetbe került emberek megsegítésére, mentésére alakult. A csapatunk önkéntesekből szerveződik, a segítségnyújtás minden ágában részt vállalunk, mert elhívatottságunk a bajba jutott embertársaink megsegítése!

 

Az alábbi szolgáltatásokat ezen célból díjmentesen végezzük:

Eltűnt személyek felkutatása:

Eltűnt személyek megkeresése területen (fedett illetve nyílt terepen), továbbá lakott településen (leomlott épületekben, romok alatt) katasztrófa esetén. Mentőkutyák bevetésével területkutatási, nyomkövetési és romkutatási feladatok elvégzése. Romos épületek statikai vizsgálata.

 

Kutatás-felderítés:

A Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület tagjai természeti és civilizációs katasztrófák valamint balesetek alkalmával szaktudásukkal segítik a bajba jutottak kutatását és a károk felderítését:

  • Árvizek és vízi balesetek esetén víz felszíni és víz alatti szakfelderítést hajtanak végre, biztosítják a mentés technikát.

  • Veszélyes anyagokkal (korlátozott vegyi, tűz- és robbanásveszélyes, valamint radioaktív) kapcsolatosan bekövetkezett balesetek, természeti és civilizációs katasztrófák esetén a károk felmérésében, kiterjedésének megelőzésében, esetenként csökkentésében, közvetlen életveszély esetén a mentésben, mentesítésben (fertőtlenítésben) működnek közre.

A kutatás végrehajtása után részt vesznek a mentési tevékenységben.

 

Műszaki mentés:

A műszaki mentés az adott település, megye, illetve a megye közigazgatási határain kívül, országhatáron belül a mentésirányító utasítása alapján, az alábbi esetekben történik:

  • Romossá vált területen az emberi élet, a lakossági és anyagi javak mentése, megóvása. Romok alá szorult áldozatok kimentése, egészségügyi ellátáshoz való juttatása.

  • Kötéltechnika alkalmazásával magasból és mélyből való mentési feladatok végrehajtása.

  • Árvizek és vízi balesetek esetén a vízről és vízből való mentés során jelentkező vízi mentő és búvár feladatok ellátása.

  • Az elöntött, vagy elöntéssel fenyegetett területen az emberi élet, a lakossági és anyagi javak mentése, megóvása. A bajba jutott emberek, állatok kimentése, biztonságos területre és egészségügyi ellátáshoz való juttatása.

  • További műszaki mentési műveletek lehetnek még: tűzoltás, műszaki-mentés, vágás, darabolás, fúrás, vésés, a mentésben résztvevő erők számára a kárhely megvilágítása, veszélyessé vált műtárgyak, épületek, építmények statikai vizsgálata megerősítése, ideiglenes helyreállítása, ezekben való közreműködés – végrehajtása.

Indokolt esetben a HSKME egészségügyi szakkollégája közvetlenül a káreseményhez települve végzi a sérültek osztályozását, sokktalanítását, illetve az ehhez kapcsolódó legsürgősebb beavatkozásokat. Feladata az elsősegély-nyújtási feladatok ellátása, felügyeli a kórházba történő szállításra váró ellátott betegeket, sérülteket.

Megrendelhető szolgáltatások

Speciális eszközállományunknak és szaktudásunknak köszönhetően privát megbízásokat is vállalunk több területen. Az alább felsorolt szolgáltatásokkal kapcsolatban a feladat és a személyi – valamint technikai feltételek ismeretében egyedi árajánlatot adunk, hiszen soha sincs két egyforma eset:

 

Alpin munka:

Mentéseink során alpin-technikával is foglalkozunk, így kollégáink szaktudása mellett rendelkezünk alpintechnikai (hegymászó) felszerelésekkel és kötéltechnikával, speciális eszközökkel, amely segítésével nagy magasságban, nehezen megközelíthető helyeken tudunk dolgozni, szükségtelenné téve az állványrendszerek illetve az emelőkosaras gépek használatát. Ilyen típusú munkák lehetnek például: épületek festése, dekorálása, karbantartása és javítása (tető javítás/pótlás, panelhézag szigetelés, dryvit rendszer építés, festés és vakolat javítás, tisztítási munkák, hő- és vízszigetelés, bádogos munkák, antennák építése vagy bontása), veszélyes fák kivágása, hó és jégcsapok eltávolítása, villámhárító rendszerek kiépítése, lakossági és gyárkémények bontása, galambmentesítés, egyéb veszélymentesítés.

Eltűnt személyek felkutatása:

Egyedi megrendelés esetén is vállaljuk az eltűnt személyek felkutatását, például ha egy hozzátartozó mentális állapota miatt eltűnik egy egészségügyi intézményből vagy kirándulás alkalmával eltévednek szeretteik.

 

Speciális munkák:

 

Speciális gépeink és eszközállományunk a lakosság egyedi igényeihez igazítva rengeteg felmerülő igényt ki tudnak elégíteni, legyen szó akár épület bontásról vagy kármentesítésről.

Szakmai oktatás:

Cégek és intézmények részére szakmai oktatást nyújthatunk az általunk oktatható témakörökben, akár szakmai bemutatóval egybekötve.

Állatmentés:

Előfordulhat, hogy egy-egy házi kedvenc bajba kerül és önerőből a tulajdonos nem tudja megoldani a kialakult helyzetet, mert akár speciális szerszámra vagy szakértelemre lenne szükség. Ilyen esetben a helyszínre kiszálló kollégáink tudnak szakszerű segítséget nyújtani például, ha nem hozzáférhető helyre mászott, esett vagy szorult az állat.

Filmes közreműködések:

Kollégáink szerte ágazó szaktudásával és magasan képzett mentő kutyáinkkal filmes projektekben tudunk közreműködni, akár tanácsadóként, akár stábtagként.

bottom of page